همواره در سیستمهای نظارت تصویری و یا دوربینهای مداربسته یکی از معضلات اساسی که تمامی کارشناسان و یا خبرگان این صنعت با آن درگیر بودهاند در زمینه محاسبه فضای ذخیره سازی تصاویر دوربین مداربسته است.
فضای ذخیره سازی تصاویر دوربین مداربسته چه به صورت آنالوگ و چه به صورت شبکه باید به صورت دقیق محاسبه گردد تا بتوانیم نیاز یک مشتری را اغنا نماییم. بسیاری از افراد برای ذخیره سازی سیستمهای نظارت تصویری قوانین و یا سیاستهای مختلفی دارند و ممکن است مدت زمان متفاوتی را برای آرشیو بندی آن در نظر میگیرند.
برای این کار که بتوان یک روشی مناسب و کارا برای محاسبه فضای ذخیره سازی تصاویر دوربین مداربسته داشته باشیم ابزارهای آنلاین متفاوتی عرضه شده است این نرم افزارها به شما کمک میکند که تنها با چند کلیک میزان فضای ذخیره سازی مورد نیاز خود را به دست آورید اما سؤالی که اینجا مطرح میشود این است که این نرم افزارها از چه پارامترهایی استفاده میکنند در این مقاله مرور کلی بر پارامترهای موثر بر محاسبه فضای ذخیره سازی این نرم افزارها خواهیم داشت.
اولین موردی که در محاسبه فضای ذخیره سازی باید در نظر بگیرید تعداد دوربینهای مداربسته میباشد، هر چقدر تعداد دوربینهای مداربسته بالاتر برود شما به فضای ذخیره سازی بیشتری نیاز دارید و این طبیعی است برخی از فروشگاهها تنها چهار دوربین دارند و برخی از فروشگاههای بزرگتر شانزده و یا سی و دو دوربین دارند مطمئناً فضای ذخیره سازی این دو مجموعه را باید متفاوت در نظر گرفت.
باید به این نکته دقت کنید که مدت زمان فضای ذخیره سازی و آرشیو بندی آن بستگی به عوامل متفاوتی دارد و یکی از این عوامل قوانین بالادستی کشور است بسیاری از اصناف دستورهایی را برای زمان آرشیو بندی صادر مینماید و درصورتیکه افراد از این دستور را سرباز زنند جریمههای سنگینی در انتظار آنها خواهد بود.
مورد دیگری که در زمان ذخیره سازی و محاسبه فضای مورد نیاز آن باید در نظر بگیرید رزولوشن دوربین مداربسته است. رزولوشن دوربین مداربسته ارتباط دقیقی با فضای ذخیره سازی دارد مطمئناً شما با موبایل خود عکس گرفتهاید و می دانید که تصویر ۲ مگاپیکسلی فضای کمتری نسبت به یک عکس ۸ مگاپیکسلی دارد. دوربینهای مداربسته آنالوگ و یا دوربینهای تحت شبکه که دارای رزولوشنهای بالا هستند فضای ذخیره سازی بیشتری را میطلبند و در فرمول اصلی فضای ذخیره سازی این عامل باید مد نظر قرار گرفته شود.
بعد از اینکه شما رزولوشن را در نظر گرفتید، پارامتر بعدی که در میزان فضای اشغالی تأثیر مستقیم دارد تعداد فریم بر ثانیه است. تعداد فریم بر ثانیه بر اساس کاربریهای مختلف میتواند متفاوت باشد، گاهی در مکانهایی هستیم که افراد و حرکات انسانی را داریم که در این مکانها دوازده یا پانزده یا بیست فریم کفایت مینماید. اما در برخی از مکانها سرعت حرکت خودروها را داریم که باز در این مکانها میتوان نرخ فریم ۳۰ یا ۶۰ فریم بر ثانیه را بر اساس سرعت اجسام در نظر گرفت. اگر تعداد فریم بر ثانیه تنظیم شده روی دوربینها نتواند سرعت حرکت اجسام را پوشش دهد، تصویر مناسبی نخواهید داشت و کاربردهایی نظیر پلاک خوانی یا تشخیص چهره در آن به درستی صورت نخواهد گرفت.
یکی دیگر از پارامترهای مهمی که در محاسبه فضای اشغالی تأثیر مستقیم دارد حالت ذخیره سازی است. همانطور که میدانید یکی از حالات ذخیره سازی به صورت ذخیره سازی دائم است و در این حالت دوربین دائماً در حال اخذ تصاویر مقابل خود بوده و آن را برای دستگاه مدیریت تصاویر ارسال مینماید.
حالت دیگری که برای ذخیره سازی میتواند به کار آید، ذخیره سازی براساس حرکت یا موشن میباشد. در این حالت دوربین مداربسته اگر جنبشی را حس نماید بر اساس حافظه درونی خود (بافر درونی دوربین) از چند ثانیه قبل از شروع حرکت ذخیره سازی را آغاز و تا توقف حرکت ذخیرهسازی را ادامه خواهد داد.
در مکانهای شلوغ و معمولاً از ذخیره سازی دائم استفاده مینمایند و در مکانهای نیمه خلوت یا خلوت از ذخیرهسازی حساس به حرکت استفاده خواهد شد. معمولاً اگر بخواهیم ضریبی را برای ذخیره سازی حساس به حرکت تعیین نماییم بر اساس میزان تردد و یا اندازه گیری تعداد تحرکات در بازههای زمانی میتوانیم میزان شلوغی را تشخیص دهیم در پارهای از موارد این میزان شلوغی به ۳۰ درصد و در بعضی جاها به ۷۰ درصد خواهد رسید که برای بررسی دقیق نیاز به کار آماری و محاسبات دارید.
پارامتر مهم دیگری که در محاسبه فضای ذخیره سازی تأثیر دارد الگوریتمهای فشرده سازی است. الگوریتمهای فشردهسازی به شما کمک مینمایند تا تصاویراخذ شده از سوی دوربین مداربسته با حجم کمتری به سمت دستگاه مدیریت تصاویر منتقل شوند. به بیان سادهتر در سیستمهای آنالوگ دستگاه مدیریت تصاویر ابتدا استریم تصاویر دریافت شده از دوربینهای مداربسته را دریافت کرده سپس آنها را فشرده مینماید و روی هارددیسک ذخیره میکند.
اما در سیستمهای تحت شبکه، دوربینهای مداربسته پس از اخذ تصویر در داخل خود دوربین تصاویر را فشرده نموده و ارسال مینمایند و این امر کمک میکند تا ترافیک بالایی را در شبکه نداشته باشیم و از آنجا که تمام دادهها به صورت دیجیتالی است، در گیرنده به راحتی ذخیره خواهد شد.
الگوریتمهای فشرده سازی متفاوتی تا به حال عرضه شده است که هر یک میتواند بر اساس توان خود درصدی از فضای اشغالی را کم یا زیاد مینمایند. محاسبه دقیق این پارامترها نیاز به دانستن نوع فریم اصلی و یا فریم فرعی الگوریتم فشرده سازی دارد که در مقالات آتی مفصلاً به آن اشاره مینماییم. اما برای هر الگوریتم جداولی موجود است که به شما در شناسایی درصد فشرده سازی کمک مینماید.
به این نکته دقت کنید که تعداد روزهای ذخیره سازی برای شما بسیار مهم است این تعداد روزها به طور دقیق فضای مورد نیاز شما را مشخص خواهند نمود برای مشخص کردن زمان موردنیاز باید تعداد روزها را در ۲۴ ساعت ضرب نمایید و سپس حاصل را در ۶۰ ضرب کنید تا دقایق به دست آید. در نهایت عدد به دست آمده را مجدداً در ۶۰ ضرب مینماید تا تعداد ثانیهها به دست آید. به زبان سادهتر اگر شما به یک ماه فضای ذخیره سازی نیاز دارید باید یک ماه را در سی روز و سپس در بیست و چهار ساعت و سپس در ۶۰ دقیقه و در نهایت در ۶۰ ثانیه ضرب کنید. این عدد مدت زمان مورد نیاز شما برای ذخیره سازی است.
برای محاسبه فضای ذخیره سازی تصاویر دوربین مداربسته نیاز است که برای هر دوربین مداربسته به صورت مجزا عمل نمایید در ابتدا رزولوشن دوربین را در تعداد فریم ضرب کنید. بر اساس جداول موجود برای الگوریتمهای فشرده سازی حاصل را در عدد مربوطه ضرب نمایید . عدد دیگری که نیاز است در نظر بگیرید و به حاصل به دست آمده ضرب کنید درصد موشن است، در بخش های قبل اشاره گردید که شما باید میزان موشن محیط را آنالیز کنید. هنگامی که این کار را انجام دادید حاصل فضای ذخیره سازی یک ثانیه دوربین به دست خواهد آمد و برای محاسبه کلی این عدد را باید در عدد پاراگراف قبل (مدت زمان مورد نیاز) ضرب کنید.
برای به دست آمدن کل حافظه مورد نیاز باید برای هر دوربین مداربسته روش قبلی را انجام دهید و سپس مجموع حافظههای به دست آمده برای هر دوربین را با هم جمع کنید.